Ikke nok med iplos
Iplos alene gir ikke et riktig bilde av hjelpebehov hos brukere
med kognitiv svikt. Registreringen må derfor suppleres
med andre verktøy.
Tekst og foto: KARIN E. SVENDSEN
Alle kommuner ble i fjor pålagt å innføre iplos (individbasert pleie- og omsorgsstatistikk). En gruppe fagpersoner i Hamar kommune undersøkte på forhånd om iplos-regis- treringen synliggjør det reelle hjelpe- behovet hos hjemmeboende brukere med kognitiv svikt (erkjennelses- messig svikt).
– Vi sammenliknet prosedyren ved iplos-registrering med de rutinene som følges ved kartlegging av demens, opplyser Elin Lillehovde, geriatrisk sjukepleier og prosjektleder. Lille- hovde var tidligere demenskoordi- nator i Hamar, men arbeider nå ved Sykehuset Innlandet, Sanderud.
Andre verktøy
• Prosjektgruppa i Hamar benyttet fire kartleggingsskjemaer for å kart- legge brukernes behov for hjelp.
• RDRS-2 (Rapid Disability Rating Scale-2) brukes i intervju av pårø- rende for å gi et bilde av ferdigheter og problemer med daglige aktiviteter.
• Spørreskjema til pårørende (IQ-kode) for å sammenlikne kogni- tive ferdigheter nå og for ti år siden.
• Ved hjelp av KDV (klinisk demens- vurdering) som måler mental svikt og fastsetter grad av demens og kognitiv svikt.
• NPI (Neuropsychiatric Inventory) er en rekke spørsmål om atferds- messige og psykiske symptomer ved demens.
Iplos avdekker ikke alt
En av konklusjonene i undersøkelsen er at verktøy for bruk ved kartlegging og utredning av demens synliggjør mye som en iplos-registrering ikke avdekker.
– Mens 41 prosent av de 76 brukerne som deltok i undersøkelsen, hadde en demensdiagnose, var det hele 92 prosent som ifølge vår kart- legging hadde en kognitiv svikt, sier Lillehovde. Hun mener derfor at hukommelsesssvikt og iplos alene ikke er noen god kombinasjon.
– Eldre brukere med kognitiv svikt ønsker ofte å fremstå som selvhjulpne uansett hjelpebehov, forklarer prosjektlederen.
– En annen feilkilde ved bruk av iplos kan ifølge Lillehovde være at variabelen hukommelse også skal registrere orienteringsevne. Hjelpe- behovet er forskjellig ved svikt i hukommelse og svikt i orienterings- evne.
Prosjektgruppa i Hamar mener utfordringen for kommunene er å finne fram til brukbare verktøy i tillegg til iplos. De forslår derfor en fast prosedyre når en iplos- registrering viser endring eller svikt i hukommelsen: En pårørende- samtale for kartlegging av situasjonen og for å knytte kontakt for videre samarbeid pluss et spørreskjema
GRUNDIG: – Svikt i hukommelsen krever bedre kartlegging enn iplos kan gi, mener Elin Lillehovde.
til pårørende for å kartlegge forskjeller i kognitive ferdigheter før og nå.
– I tillegg trengs en systematisk bruk av skjema som for eksempel RDRS-2 for å kartlegge funksjons- nivå og hjelpebehov, mener Lillehovde.
Iplos ble endret
Sosial- og helsedirektoratet måtte til slutt endre Iplos-registreringen etter press fra brukere og tjenesteytere.
Etter press fra blant andre Norges Handikapforbund, Fagforbundet og enkelte kommuner har Sosial- og helsedirektoratet nå forandret veilede- ren for pleie- og omsorgsregistre- ringen (iplos). Formuleringer som tidligere var krenkende gjennom sin
detaljerte, intime og personlige stil, er nå endret slik at spørsmålene tar utgangspunkt i tjenestemottakers behov for assistanse.
Lars Ødegård, generalsekretær i Norges Handikapforbund, betegner endringene som et positivt første skritt, men understreker at det viktig- ste gjenstår: Å utvide iplos med spørs- mål som handler om assistanse til å kunne delta aktivt i samfunnet.
KES
Les mer på www.nhf.no
Fagbladet 2/2007 > 41
fbaargang2007 fbseksjonHEL