Han som våger
Frykten er et mektig våpen som maktmennesker bruker effektivt for å få det som de vil. Men Erik Hillestad vil det annerledes. Tekst: PER FLAKSTAD Foto: ERIK M. SUNDT
OM MORGENEN 29. januar 2002 våknet Erik Hillestad (55) opp med en tale av USAs president George W. Bush tumlende rundt i hjernen. Noen ord hadde brent seg fast i hukommelsen: «Irak, Iran, Nord-Korea og deres terroristallierte utgjør en ondskapens akse.»
– Bush ønsket å skape en «fiende» av USA ved å spille på folks frykt. For amerikanske myndigheter var dette en del av spillet som gjorde at de senere kunne invadere Irak og styrte Saddam Hussein, sier Hillestad.
Selv ble han ikke redd, men sint!
– Jeg bestemte meg for å reise til disse områdene og vise at verden ser annerledes ut enn hva mektige mennesker ofte vil ha oss til å tro, forteller han.
Det ble starten på et langt plateprosjekt. Erik Hillestad startet i Palestina der han hadde kontakter fra før. Han hadde bestemt seg for å bruke kvinnelige sangere til å formidle de menneskelige verdiene i de «onde» statene. Da han hørte sangeren Rim Banna synge en vuggesang, forsto han at dette skulle handle om kvinner som
med kjærlighet og omsorg synger sine barn i søvn.
Resultatet ble «Lullabies from the Axis of Evil», et prosjekt som få trodde lot seg gjennomføre. Men Erik Hillestad torde å prøve, og han greide det.
Platen stanset ikke krigen i Irak, men den fikk i alle fall mange til å stoppe opp og tenke gjennom om det var riktig å tro på det fiendebildet som var skapt.
DEN DAGLIGE LEDEREN i Kirkelig Kulturverksted er et spontant menneske som kan reagere nærmest på refleks. For enkelte av prosjektene hans har det bare gått en måned fra idé til ferdig produkt.
Men sprinteren kan også være utholdende. Han klarer å ta vare på det spontane engasjementet som plutselig bobler opp, og beholder det lenge etter at de fleste av oss andre har glemt hva saken handlet om. Erik Hillestad brukte to år på vuggesangene. Nå er han i gang med et annet prosjekt: «Songs across the Walls», som først blir ferdig neste år, etter nesten tre års arbeid.
– Temaet er det samme som et skuespill med samme navn, og handler om alle murene vi mennesker er i ferd med å bygge mellom oss. Den mellom Israel og de palestinske områdene i Midtøsten er bare ett av mange eksempler rundt i verden. Ofte handler disse murene – eller gjerdene – om hvordan den rike delen av verden forsøker å beskytte seg mot at fattige skal komme og ta del i deres rikdom, forteller Hillestad.
HAN TROR PÅ DIALOG og respekt over alle slags murer. Der mange ønsker at kirken skal være et fyrtårn som står opp med Sannheten og Den Rette Lære, foretrekker Hillestad kirken som en favn som er åpen og inkluderende.
Derfor har han latt Sondre Bratland synge samler på samme plate som pakistanske Javid Bashi synger hellige sufisanger med bakgrunn i islam. Og derfor har kunstavdelingen i Kirkelig Kulturverksted smykket ut et muslimsk bønnerom vegg i vegg med et kapell ved Universitetet på Blindern. >
PORTRETTET
Erik Hillestad
Stilling: Daglig leder i Kirkelig Kulturverksted Aktuell: Uredd plateprodusent som har fått flere priser. Gir ut alternativ musikk med både norske og utenlandske artister.
Fagbladet 5/2007 > 21
fbaargang2007 fbseksjonKIR