Laila Nielsen og Ninni Nilsen fra Sandviken dagsenter i Bergen er over seg av begeistring. De synes de har hørt og sett utrolig mye i løpet av det to dager lange seminaret.
De to arbeider med utviklingshemmede, og er overbevist om at når de kommer tilbake på jobb, vil de bruke mange av Refslunds ideer og lage mange fine bilder sammen med brukerne.
– Her var det mye å hente. Det er mange hos oss som liker å rive i papir, og nå vet vi at det er viktig når du skal lage en kollasj. Vi kan ta bilder av
hverandre, bløtlegge, klippe og lime. Vi kommer også til å be dem ta med gamle bilder og kopiere disse. Da kan kollasjen bli et minnebilde. Eller vi kan lage en slags bildedagbok av ting vi finner.
Aktivitørene fra Sandviken er glad for at de begge fikk anledning til å ta dette kurset.
– Det er ikke ofte vi får mulighet til et kurs, men vi insisterte på at dette måtte vi begge to få med oss. Det gjør det så mye lettere å sette ideene ut i livet, synes de.
EN GAVE: – En limt serviett gnis utover, og plutselig har vi et motiv.
Reise i tid og rom
Den danske billedkunstneren dro de 60 kursdeltakerne med seg på en reise fra Grønland via Bergen og Danmark til Italias storbyer i løpet av noen timer.
– Her er en flik av en plakat jeg fant på en stolpe like ved hotellet i går kveld. Og her har vi en deilig italiensk plakat. Der lar man plakatene henge så mye lenger.
Og vi vandret fra norrøne guder og norner til ei kukake på den danske landevei.
«...og så smider vi lige hjernen ud!»
Solvejg Refslund minner stadig seg selv og tilhørerne om å gi plass for intuisjon og fantasi. Da er det nødvendig å gi slipp på kontrollen.
– Fantasien har magre kår hos oss. Men intuisjon og fantasi er viktige drivkrefter i prosessen fram mot et bilde. Og først når vi kutter ut tanken, kan vi arbeide intuitivt. Da er det også mulig å få leken inn i arbeidet. For det skal jo være morsomt å lage en kollasj.
Når den danske billedkunstneren lager et bilde, arbeider hun lag på lag for å nå fram til selve historien i materialet. >
Fagbladet 9/2007 > 33
fbaargang2007 fbseksjonKIR